Om axelledens sjukdomar
Axelkirurgi
Axelskador och sjukdomar

När och var har du ont i axeln?

Impingement; Du får mest ont i axeln när du arbetar högt med armarna exempelvis plockar upp saker i köksskåpen, målar eller snickrar. Smärtorna minskar när du är på semester eller vilar dig. Dessutom har du alltid mer eller mindre ont på natten när du ligger på den onda axeln. Vid kalkaxel drabbas du av synnerligen intensiva smärtor som utvecklas under någon eller några dagar.
Rotatorcuffruptur; Många patienter med rotatorcuffruptur har både smärtor från impingement (se ovan) och från rotatorcuffskadan. Själva rotatorcuffsmärtorna är annorlunda än impingementsmärtorna. Rotatorcuffsmärtorna är oftast snabba, huggande smärtor och kommer plötsligt när du roterar axeln eller försöker sänka armen från huvudhöjd. Patienter som bara har rotatorcuffsmärtor har en ypperlig rörlighet i axeln och är smärtfri på natten.
Frozen shoulder; Smärtan liknar mer tandvärk i axeln som blir värre och värre. I början blir märtan blir långsamt värre under några veckors tid. Det gör ont hela tiden oavsett vad du gör. Det gör ont på dagen och det gör ont på natten. Smärtan sitter djupt inne i axelleden. Till skillnad från ex. impingement så uppvisar inte smärtan någon större variation under dagar och veckor.
Artros i nyckelbensleden; Det är viktigt att förstå att "artrosen" i nyckelbensleden är en vanlig åldersförändring i nyckelbensleden som sällan ger några symtom eller som behöver behandlas. När artrosen blir smärtsam är det dock en sjukdom.
Smärtan sitter distinkt över knölen som har vuxit på ovansidan av axeln. En stelhet i axelleden, oavsett vad den beror på, ökar belastningen i nyckelbensleden och kan öka smärtorna från nyckelbensleden.
Labrumskada-SLAP; Har skadan uppkommit genom en olycka har smärtan en tendens att sitta på framsidan av axeln. Första året kan vara väldigt smärtsamt. Sedan lägger sig den värsta smärtan och blir lindrig till måttlig. Yngre patienter har sällan ont på natten. Det är huvudsaken ont när du sträcker axeln bakåt eller kastar någonting. Denna lindriga smärtan är tämligen konstant år från år.
Bicepstendinit; Vid en bicepstendinit strålar smärtan ut i bicepsmuskeln. Strålar smärtan inte ut i bicepsmuskeln kan man inte kalla det för en bicepstendinit. En isolerad bicepstendinit är en rar fågel. Vid instabiliteter känner en del patienter av en lättare smärta ut i bicepsmuskeln. Det vanliga är att andra sjukdomar som impingement, rotatorcuffruptur och frozen shoulder ger moderata smärtor ut i bicepsmuskeln. Vissa tillstånd, som en spricka i ledhuvudet eller en tumör, kan ge outhärdliga smärtor i bicpesmuskeln.